Hulladékgazdálkodási törvény

A hulladékgazdálkodási törvény tartalma

A hulladékgazdálkodás gyakorlására vonatkozó szabályokat a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény részletezi. A 2013. január 1-jével életbe lépett törvény megteremti az egységes és hatékony hulladékgazdálkodás feltételeit, és a szemléletváltás fontosságát hirdeti. A törvény értelmében a hulladékgazdálkodás során a legnagyobb hangsúlyt nem a hulladék újrafelhasználására kell helyezni, hanem a gyártási folyamatok során keletkező hulladék mennyiségének minimalizálására. Emellett azonban természetesen az is fontos, hogy a keletkező hulladék minél nagyobb arányban újrahasznosuljon. Ennek egyik feltétele, hogy a gyártók a gyártási folyamat során olyan alapanyagokat és technikákat alkalmazzanak, amelyek lehetővé teszik, hogy a későbbiekben hulladékká váló termék hasznosítható lehessen.

Környezetbarát és energiatakarékos technológiák

A gyártásnál energiatakarékos módszereket kell alkalmazni, törekedni kell a veszélyes hulladékká váló anyagok kiváltására, illetve arra, hogy a gyártás során minél kevesebb szennyező anyag kerülhessen a környezetbe. Fontos az is, hogy a termékeket minél tovább lehessen használni, egyszerűen lehessen javítani, így azok később váljanak hulladékká. A törvényben megjelenik az az újdonságnak számító szempont is, miszerint a gyártási folyamat melléktermékeit egyértelműen el kell különíteni a gyártásnál képződő hulladéktól.

Újrahasznosítás

A cél az, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba. A fentiek mellett szorgalmazni kell, hogy a lakosság az újrahasznosítható hulladékokat – a papírt, a fémet, a műanyagot és az üveget – elkülönítve gyűjtse otthonában, illetve azokat szelektív gyűjtőkben helyezze el. Az egész országban kötelező jellegű elkülönített hulladékgyűjtési rendszert 2015-ig be kell vezetni. Ennek célja, hogy a papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék minimum ötven és az építési hulladék hetven százalékát újrahasznosíthassuk. A nem hasznosítható hulladékok ártalmatlanítását a lehető leggazdaságosabban és úgy kell megoldani, hogy minél kevesebb kárt okozzunk környezetünkben.

 Megelőzési intézkedések

A települési önkormányzatoknak és a környezetvédelmi hatóságoknak Nemzeti Megelőzési Programot kell kidolgozniuk, amely tartalmazza a szükséges hulladékmegelőzési intézkedéseket. A törvény hatályba lépésének időpontjától a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást csak legalább ötvenegy százalékban állami tulajdonú cég végezheti, illetve átláthatóbb hulladék-nyilvántartási rendszert kell bevezetni.

Egy hozzászólás a(z) “Hulladékgazdálkodási törvény” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: hulladékgazdálkodási törvény: átláthatóság és kontroll | Webkatalógus

Hozzászólások lezárva.